Top
gifkikkers en lanspuntslangen op de Brownsberg – Klooiplek.com
fade
3596
post-template-default,single,single-post,postid-3596,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,eltd-boxed,flow-ver-1.3.7,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-animate-height,eltd-dark-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

gifkikkers en lanspuntslangen op de Brownsberg

Brownsberg Natuurpark

Browsberg in een natuurreservaat in het district Brokopondo in Suriname. Het park is circa 12.200 ha groot en bestaat uit een heuvel van 400 meter die bedekt is met tropisch regenwoud. Vanaf Paramaribo is de Brownsberg goed te bereiken. Tot aan het dorp ander aan de heuvel is er een geasfalteerde weg. Daarna wordt het spannend. De weg omhoog is een avontuur. Een 4 wheel drive heb je zeker nodig. Je gaat  over een hobbelige bauxietweg vol gaten en grote regenplassen zigzaggend omhoog. Eenmaal boven dan begint het echt avontuur. Je hebt een prachtig uitzicht over het Brokopondo meer en zodra het donker wordt komt het oerwoud te leven.

Boven op de Brownsberg.  Niet veel later krioelt het hier van de grote padden. Hier middenos het pad lag een lanspuntslang. Enorm uitkijken dus waar je je voeten zet.

Grote padden zoals deze Rhaebo guttatus zitten roerloos tussen de dorre bladeren. (Bart Siebelink)

De reuzenfluitkikker (Leptodactylus pentadactylus) is echt een enorm gevaarte.

Ook kan je hier grote boomkikkers vinden. Dit is de Giant Monkey Frog (Phyllomedusa bicolor). Een boomkikker van ongeveer 14 cm. (Bart Siebelink)

 

Veel meters maak je ’s avonds niet. Het is steeds goed kijken waar je je voeten neer zet om vervolgens om hoog te kijken. Deze zeer gespierde dunne boomslang (Imantodes cenchoa) hebben we zo een paar keer gevonden. (Bart Siebelink)

Boven ons hoofd zagen we meerdere keren dit grijpstaartstekelvarken (Coendoe prehensilis).

Vogelspinnen zitten overal. Dit soort hebben we maar een keer gezien. De vogelspin die wij het meest zagen is de Surinaamse roodvoet (Avicularia Metallica)

De Surinaamse roodvoet vogelspin.

Een onbekende grote spin

 

 

 

 

Lanspuntslangen (Bothrops atrox) liggen hier zelfs tussen de huisjes. Het is echt goed opletten waar je je voeten zet. Dit dier ligt roerloos bij een regenplas.

Midden op het veld. De dieren blijven gewoon liggen.

Deze lanspuntslang lag onder een electriciteitshuisje. We hebben in totaal 7 lanspuntslangen gezien op de Brownsberg.

Atractus snethlageae

een detail van de schubben.  (Bart Siebelink)

’s ochtends lopen we over het terrein op de Brownsberg. Nog wat beduusd van al die spectaculaire dieren die we de avond ervoor zagen. Midden op dit pad lag onze eerste lanspuntslang.

Brokopondomeer

Vanaf ons huisje hadden we een spectaculair uitzicht over het Brokopondomeer. Het is een gigantisch groot stuwmeer. Zo groot als de provincie Utrecht. Als je goed kijkt zie je nog overal boomtoppen boven het water uitsteken. Na afsluiting van de stuwdam in de Suriname rivier liep het gebied in 1965 langzaam onderwater gelopen. Dorpen verdwenen in het meer maar doordat het nergens echt heel diep is zijn de grote woudreuzen als kleine sprietjes nog zichtbaar. Inmiddels worden de bomen door duikers gekapt. Het ‘waterhout’ schijnt nog van zeer goede kwaliteit te zijn.

Al turend met een lekker koude djogo zagen we verschillende aracaras, papagaaien, brulapen en kapucijnerapen. Heerlijk om zo aan het eind van de middag te zitten en weer te wachten op de avond want die zijn toch echt het spannends in het regenwoud.

 

Zware buien komen vanaf de overkant van het Brokopondomeer. Nog een glimpje zon en dan gaat het bij ons ook los.

Een detail an de oever. Overal zie je boomtoppen boven het water uitsteken.

 

 

deze boomkikker wordt in Suriname de badkamerkikker (Scinax ruber) genoemd. We troffen ook meerdere dieren aan in een washok op de Brownsberg

South American spotted skink (Mabuya nigropunctata)

Een belachelijk klein slangetje. De witkopdraadwormslang (Leptotyphlops tenella)

Bart fotografeert hier een de Hoogmoed Harlequin toad (Atelopus hoogmoedi)

De Hoogmoed Harlequin toad  (Atelopus hoogmoedi) is wel een van de mooiste Surinaamse kikkertjes.

De Three-striped Poison Frog (Ameerega trivittata)

een mannetje met larve op de rug.

Dit minisule dwerg pijlgifkikkertje (Anomaloglossus baeobatrachus) is minder dan 2 cm groot. Een dier met larve op zijn rug.

nog een dwerg pijlgifkikkertje

Van dit kikkertje hebben we maar een dier gezien. Een oranje streepte dwerg fluitkikker (Leptodactylus hylaedactylus)

Op de oerwoud bodem kwamen we geregeld deze blad pad (Rhinella lescurei).