Top

kaaimannen zijn waterkippen

Kaaimannen vangen

Surinamers vangen ze om op te eten. Waterkippen worden ze genoemd. Ze vertelden ons dat er drie soorten zijn. De normale kip, de boomkip en de waterkip. De boomkip is de groene leguaan de waterkip dus de kaaiman. Toch prefereren Surinamers de normale kip in hun nasi of bami. Gelukkig maar.

De samps. ’s Avonds liggen hier overal brilkaaimannen. Met een zaklamp zijn ze goed te vinden. De ogen zijn net oranje reflectortjes
De Brilkaaikman die Bart uit het water haalt (zie filmpje). Natuurlijk wilden we wel even op de foto
Tijdens onze boottocht zagen we ook nog deze slanke boomboa (Corallus hortulanus)

Wij hebben meerdere kaaimannen in Suriname gezien. De Brilkaaiman zagen we in de swamps en het laagland ten oosten van Paramaribo. Op de brownsberg zitten twee kleinere soorten. De Schneiders gladvoorhoofdkaaiman (Paleosuchus trigonatus)  troffen we ’s avonds aan in een grote regenplas op de weg. De Cuviers gladvoorhoofdkaaiman (Paleosuchus palpebrosus) hebben we gezien in een grot vol met vleermuizen en andere licht mijdende dieren.

Hier inspecteert Guido een ingang van een grot
In de verte zien we kaaimannen. Vermoedelijk gaat het hier om Cuviers gladvoorhoofdkaaiman. Een klein soort die je juist hier kan verwachten. Spannend dus.
Ze staken de poging. De gang loopt wel erg ver door en ze worden omgeven door vleermuizen en penetrante vleermuizenpoep.
Wel vinden we deze nachthagedis. Een zwaar beschubd diertje. Later begrepen we dat het gaat om Leposoma guianense
Pipa aspera op de bodem
Veel grote regenplassen op de Brownsberg. ’s Avonds vonden we hier een jonge Schneiders gladvoorhoofdkaaiman
Schneiders gladvoorhoofdkaaiman in een regenplas op de bronsberg
Schneiders gladvoorhoofdkaaiman is een kleine soort met grote stekels in de nek en op de rug.