Top

plantages in Suriname

Vlak naast Paramaribo liggen enkele interessante oude plantages. De meest bekende is waarschijnlijk  de plantage Peperpot. Voorheen was dit een oude koffieplantage. Nu een prachtig natuurgebied dat je vanuit Paramaribo makkelijk kan bezoeken. Wij zagen er bruine kapucijnapen, doodshoofdaapjes en roodhandtamarins.   Langs de paden zie je grote hagedissen zoals Ameiva ameiva en de reuzenteju (tupinambis teguixin). Maar voor ons was toch wel de tuin van hotel plantage in Commewijne te wel het meest verrassend. Overdag veel hagedissen en ’s avonds overal roepende kikkers en de pipa pad in enkele slootjes.

Hotel de Plantage

 

Een vrouwtje van de pipa pad met eieren die in de huid zitten. Uiteindelijk zullen uit de eitjes minuscule volledig ontwikkelde padjes komen.

Een fors gek dier die pipa pad

 

Het is altijd interessant om s avonds bij lampen te kijken.

Zelf in de lamp troffen we dieren aan. Of deze gekko nu meer vangt in de lamp kan je je afvragen.

Hardkop boomkikkers hebben we op verschillende plekken gezien. Het zijn forse boomkikkers. Dit is Manaus Slender-legged Treefrog (Osteocephalus taurinus)

Paradoxale kikker (Pseudis paradoxa) lijkt nogal op onze groene kikker maar heeft een zeer merkwaardige ontwikkeling. De groei zit vooral in de kikkervisjes. Deze kunnen wel 25 cm worden zodra het een kikker wordt krimpt het dier alleen maar.

Een van de mooiste boomkikkertjes van Suriname. Ze noemen hem ook de pracht boomkikker (Dendropsophus leucophyllatus)

Vanaf deze bladeren hoorden we een ander kikkergeluid. Het was nog stevig zoeken om het goed gecamoufleerde diertje te vinden.

En hier is die dan de Orinoco Lime Treefrog (Sphaenorhynchus lacteus)

Groene leguaan (Iguana iguana)  kom je tot in Paramaribo tegen

wenkpootje Cnemidophorus lemniscatus (Bart Siebelink)

De gewone Ameiva (Ameiva ameiva) kom je overal wel tegen in Suriname

 

 

Rhinella Margaritifera