Top

Het bos in met een broodje pindakaas

Vochtige bossen

In de wintermaanden is het misschien allemaal wat stiller in de natuur maar het is een prima tijd om op zoek te gaan naar zoogdieren. We lopen dan door de eindeloze bossen in Noord Frankrijk en aangrenzend België. Je komt dan niemand tegen. Het is er stil, vochtig en het ruikt naar dode bladeren en rottend hout. Alleen in het weekend is het wat uitkijken. Je zit dan geregeld vaak witte autootjes langs de bospaden staan. Het is dan het terrein van mannen met geweren en honden. De Belgen geven de jacht wel goed aan maar in Frankrijk kan het zomaar gebeuren dat je een jachtgebied in loopt. Geen hond loopt daar door de bossen dus zij voelen de noodzaak ook niet om wandelaars op de hoogte te stellen zodra je een bosperceel inloopt.

Aankomst in Les Roises. De cameravallen worden gecheckt

Spannende dieren in het bos

Het zijn ook spannende tijden daar in de bossen van de Lorraine. Wolven rukken op vanuit het oosten. De lynx komt van nature voor in de Jura maar is enkele jaren geleden ook al gezien in de Ardennen. Verder is die Jakhals ook met een opmars bezig. Vanuit zuidoost Europa trekken ze naar het noorden. In Zwitserland zitten ze. Ze zijn ook al gesignaleerd in midden Duitsland. Dit alles maakt het super spannend om cameravallen te plaatsen. Tot op heden hebben we vooral de soorten die hier van nature voorkomen zoals: boom- en steenmarter, das, vos, ree, edelhert, wild zwijn en wilde kat.

In het dagelijks leven kantoorjongens maar nu even niet.

Klote weer! Maar we gaan gewoon verder. Links in de greppel zit een dassenburcht

Dat hoort er natuurlijk ook bij!

En altijd denken we: “potver dat huis moet we kopen; dat is geen geld!”

Aan de slag! Een duiker een prima plek voor onze eerste cameraval