Top

gifkikkers en lanspuntslangen op de Brownsberg

Brownsberg Natuurpark

Browsberg in een natuurreservaat in het district Brokopondo in Suriname. Het park is circa 12.200 ha groot en bestaat uit een heuvel van 400 meter die bedekt is met tropisch regenwoud. Vanaf Paramaribo is de Brownsberg goed te bereiken. Tot aan het dorp ander aan de heuvel is er een geasfalteerde weg. Daarna wordt het spannend. De weg omhoog is een avontuur. Een 4 wheel drive heb je zeker nodig. Je gaat  over een hobbelige bauxietweg vol gaten en grote regenplassen zigzaggend omhoog. Eenmaal boven dan begint het echt avontuur. Je hebt een prachtig uitzicht over het Brokopondo meer en zodra het donker wordt komt het oerwoud te leven.

Grote padden zoals deze Rhaebo guttatus zitten roerloos tussen de dorre bladeren. (Bart Siebelink)

De reuzenfluitkikker (Leptodactylus pentadactylus) is echt een enorm gevaarte

Veel meters maak je ’s avonds niet. Het is steeds goed kijken waar je je voeten neer zet om vervolgens om hoog te kijken. Deze zeer gespierde dunne boomslang (Imantodes cenchoa) hebben we zo een paar keer gevonden. (Bart Siebelink)

Boven ons hoofd zagen we meerdere keren dit grijpstaartstekelvarken (Coendoe prehensilis).

Vogelspinnen zitten overal. Dit soort hebben we maar een keer gezien. De vogelspin die wij het meest zagen is de Surinaamse roodvoet (Avicularia Metallica).

De Surinaamse roodvoet vogelspin

Dit is geen echte spin. Het is een zweefspin. Wel enorm groot en dreigend met zijn stevige kaken maar zweefspinnen zijn niet giftig.

tropische miljoenpoot

Lanspuntslangen (Bothrops atrox) liggen hier zelfs tussen de huisjes. Het is echt goed opletten waar je je voeten zet. Dit dier ligt roerloos bij een regenplas
Midden op het veld. De dieren blijven gewoon liggen
Deze lanspuntslang lag onder een elektriciteitshuisje. We hebben in totaal 7 lanspuntslangen gezien op de Brownsberg

Atractus snethlageae
Misschien een beetje een saaie slang die Atractus snelthageae maar je moet vooral naar de schubben kijken.

Een grote knolstaartgekko op de deur van de jeugdherberg
De uitheemse gekko komt algemeen voor
’s ochtends lopen we over het terrein op de Brownsberg. Nog wat beduusd van al die spectaculaire dieren die we de avond ervoor zagen. Midden op dit pad lag onze eerste lanspuntslang.

 

Brokopondomeer

Vanaf ons huisje hadden we een spectaculair uitzicht over het Brokopondomeer. Het is een gigantisch groot stuwmeer. Zo groot als de provincie Utrecht. Als je goed kijkt zie je nog overal boomtoppen boven het water uitsteken. Na afsluiting van de stuwdam in de Suriname rivier liep het gebied in 1965 langzaam onderwater gelopen. Dorpen verdwenen in het meer maar doordat het nergens echt heel diep is zijn de grote woudreuzen als kleine sprietjes nog zichtbaar. Inmiddels worden de bomen door duikers gekapt. Het ‘waterhout’ schijnt nog van zeer goede kwaliteit te zijn.

Al turend met een lekker koude djogo zagen we verschillende aracaras, papagaaien, brulapen en kapucijnerapen. Heerlijk om zo aan het eind van de middag te zitten en weer te wachten op de avond want die zijn toch echt het spannends in het regenwoud.

Zware buien komen vanaf de overkant van het Brokopondomeer. Nog een glimpje zon en dan gaat het bij ons ook los.

Een detail van de oever. Overal zie je boomtoppen boven het water uitsteken
Het tropisch regenwoud van de Brownberg. In deze regenplas zat ’s avonds een jonge Schneiders gladvoorhoofd kaaiman
Deze hagedissen (Kentropyx calcarata) zagen we geregeld langs de paden of bij open plekken in het regenwoud
South American Spotted Skink (Mabuya niogropunctata) scharrelt tussen de dode bladeren op de bosbodem.
Collared Tree Runner (Tropidurus plica)
Het is warm maar in de schaduw van het bos beweegt het tussen de bladeren. Dan ga je aan de slag. Overal hippen padjes, kikkertjes en pijlgifkikkers
De Three-striped Poison Frog (Ameerega trivittata)
een mannetje met larve op de rug
Dwergpijlgifkikkertjes (Anomaloglossus baeobatrachus) hippen over de vochtige bodem
Op de oerwoud bodem zagen we geregeld deze blad pad (Rhinella lescurei).
Van dit kikkertje hebben we maar een dier gezien. Een oranje gestreepte dwerg fluitkikker (Leptodactylus hylaedactylus)
Deze Fuente’s Powakka Treefrog (Hypsiboas fuentei) troffen we aan op een witte muur van de jeugdherberg. Volgens de veldgids Amphibians of Suriname (Ouboter & Jairam) is Fuente’s Powakka Treefrog niet eerder waargenomen op de Brownsberg
De Zuid Amerikaanse Makikikker (Phyllomedusa hypochondrialis)
Deze boomkikker wordt in Suriname de badkamerkikker (Scinax puber) genoemd. We troffen meerder dieren aan in een washok op de Brownsberg
Ook kan je hier grote boomkikkers vinden. Dit is de Giant Monkey Frog (Phyllomedusa bicolor). Een boomkikker van ongeveer 14 cm.
Bij watervallen moet je wezen! Daar kan je de prachtige Hoogmoed Harlequin Toad (Atelopus hoogmoedi) vinden. Bart gaat hier gelijk aan de slag.
De Hoogmoed Harlequin toad (Atelopus hoogmoedi) is wel een van de mooiste Surinaamse kikkertjes
Dit minisule dwerg pijlgifkikkertje (Anomaloglossus baeobatrachus) is minder dan 2 cm groot. Een dier met larve op zijn rug