Top

donderpadden zoeken

Het is heerlijk om ’s winters, na een lange dag van overleggen en het afhandelen van mails,  je lamp te pakken en naar buiten te gaan. Een mega klooigevoel. Haast niemand op straat en opeens is het stil in Zuid-Holland. Je staat onder een brug in Leiden met je lamp de stenige bodem af te speuren. Of je loopt in Delfshaven hartje Rotterdam te struinen met je zaklamp. Mensen kijken wel wat merkwaardig. Volgende keer doen we witte pakken aan; technische recherche!

Je ontdekt dat die visjes om veel meer plekken voorkomen dan tot dan toe bekend is. Dat is gaaf! We hebben ze gevonden in een oud verwaarloost haventje in Alpen aan den Rijn, de Leidse grachten, in haast alle Zuid-Hollandse meren maar ook op verschillende homo ontmoetingsplaatsen.

En snelle check op een weg bij Leiderdorp
Bij Rotterdam onder de ring
Dit is hem dus. De rivierdonderpad. Overdag zie je ze niet maar ’s avonds kan je ze makkelijk vinden door met een sterke lamp in het water te schijnen
Op den duur ga je er oog voor krijgen. Afgekalfde oevers onder bruggetjes. Hier wil je ’s avonds zeker kijken

Een genocide onder water

In drie jaar tijd hebben we behoorlijke stukken van Zuid-Holland afgezocht. We hebben ze op veel nieuwe plekken gevonden. Soms ook ik behoorlijk grote dichtheden zoals in de Zegerplas bij Alphen aan den Rijn en de Reuwijkse plassen. Toch weten we inmiddels dat het niet goed gaat. Ze lijken het op grote schaal af te leggen tegen exotische grondels die onder andere door het graven van het Donau – Mainz kanaal de Rijn en daarmee Nederland hebben bereikt. In de grote rivieren zitten mogelijk geen donderpadden meer. De Kralingseplas is inmiddels helemaal bevolkt met zwartbekgrondels. Het is de vraag of ze nu nog in bijvoorbeeld de Bergse plas en de Rotte zitten. Zonder dat we het realiseren vindt er een genocide plaats in onze wateren.

Uiteindelijk

rivierdonderpad

Met Richard Struijk en Janine Abbring ’s nachts in de Reeuwijkse plassen tijdens een uitzending van Vroege Vogels.

Link naar uitzending vroege vogels