Top

Beren en een wilde kat in Noord Griekenland

Misschien niet gelijk iets waar je aan denkt; Griekse bergen. toch bestaat een groot deel van het vaste land uit bergketens met toppen rond de 2400 meter. Dit jaar (mei 2018) hebben we (Ben, Ronald, Guido en Arjan) verschillende plekken in Noord Griekenland bezocht. Ruige bergketens bij het Prespa meer, de Pindos en prachtige uitlopers van de Rodopen in het uiterst noordoosten van Griekenland. Echt onherbergzame gebieden waar je geen kip tegenkomt.  Op hoogte kom je enkel via onverharde paden. In het oosten reden we geregeld over geasfalteerde wegen waarbij duidelijk waarneembaar was dat de natuur aan de windende hand is. bermbegroeiing kruipt weelderig over het asfalt en door de vele scheuren komt het groen opzetten. Ook hier kom je geen kip tegen.

Beren op de weg

Toen we nog op de snelweg richting Metsovo reden moesten we wat lachen om de vele beren borden. Steeds werd er gewaarschuwd voor overstekende beren.

Pas op beren!

Maar later hoog in de bergen bij het Prespa meer hadden we toch een ontmoeting met 3 bruine beren. Althans Ben en Ronald. Guido en Arjan waren op dat moment wat lager bezig met een zandhagedis. Ronald en Ben stonden te wachten bij de auto. Het was wat mistig en opeens doken 3 bruine beren op. een Moeder beer met twee stevige jonge beertjes kwamen om het hoekje zetten en liepen over het smalle bergweggetjes richting onze auto. Zie de foto hieronder. De beren leken in eerste instantie geen angst te kennen. Beren op de weg en ze liepen gewoon door. Toen zagen Guido en Arjan een schreeuwende en zwaaiende Ronald boven aan de weg. BEREN! met een bonzend hart in de ijle lucht zo snel mogelijk naar boven maar toen ze bij de auto aankwamen waren de beren verdwenen. Na Ronalds waarschuwing schoten ze snel de laagte in tussen de dwergjeneverbessen.  Beduusd stonden we daar. Dit gewoon overdag in Griekenland. Voor Arjan extra zuur. 4 jaar geleden was ie net een sprinkhaantje aan het fotograferen die de andere KP’ers ook drie beren zagen in Turkije. Nu een zandhagedis… Zitten in Nederland ook.

Hier gebeurde het dus. Drie bruine beren kwamen hier om het hoekje aanlopen

Naast Beren lopen er ook wolven.

Wilde kat in de Pindos

Natuurlijk hadden we ook cameravallen meegenomen. Twee stuks. De eerste nacht boven Metsovo was het gelijk raak. Een Europese wilde kat een daarna nog een steenmarter.

Europese wilde kat

Wat later op de avond kwam deze steenmarter nog langs

Naar het noordoosten richting Alexandroupolis kwamen we dit bord in een prachtig steppe gebied tegen. Fantastisch natuurlijk: jakhals, otter en dat kleine martertje was volgens ons zeker de gevlekte steppebunzing. Supermooi diertje die wil je graag zien. Helaas niets op onze cameravallen. Maar wel s avonds een jakhals over de weg.