Top

Griekse geelbuikjes

In Nederland is de geelbuikvuurpad (Bombina variegata) super zeldzaam. Je kan hem nog vinden in een paar groeves in Zuid Limburg. Een kritisch diertje die vooral baat heeft bij tijdelijke plasjes en poeltjes. Zodra er andere amfibieën in komen, verdwijnt de geelbuikpad. In Griekenland is het echt een algemeen diertje. We troffen hem hoog in de bergen aan bij stroompjes en veedrinkbakken. Ze leven daar samen met alpenwatersalamander, vuursalamander en groene pad. In de lagere delen troffen we ze ook aan in stuwmeertje en riviertjes. Er is vis en ze zitten tussen de groene kikkers. Blijkbaar zijn ze hier veel minder kritische dan de Zuid Limburgse dieren

Onder aan een klein stuwmeertje kan je hier geelbuiken op ooghoogte fotograferen
Geelbuikjes ” hangen” aan de rand van de betonnen bak.
Ik ken geen andere dieren met hartvormige pupillen
Een beekje richting Dadia Forest in het uiterst noordoosten van Griekenland. Vanaf de brug hoorden we overal geelbuikvuurpadden.
Onder water zien ze er wat prehistorisch uit. Ogen hoop op de kop ze hebben wel wat weg van Surinaamse pipapadden.
afweerhouding

afweer

Dit doen ze soms  bij gevaar. Ze krullen zich helemaal op. Voorpoten voor de oogjes en de achterpoten gaan omhoog zodat de geel zwarte onderkant goed zichtbaar is. Geel zwart zijn bekende waarschuwingskleuren en duiden op giftigheid. En dat is de geelbuikvuurpad ook. Niet gevaarlijk voor ons maar wrijf niet in bijvoorbeeld je ogen als je net een geelbuikje hebt opgepakt. Dat doet echt pijn.