Top

Balearenhagedissen op onbewoonde eilandjes

Lekker naar Mallorca

Waarschijnlijk voor veel mensen een heerlijke vakantiebestemming. Zo dachten ze er bij mij thuis ook over. Meerheid van stemmen en het besluit was gevallen. We gaan twee weken in de zomer van 2018 naar dit eiland. Ik moest er wel wat aan wennen. Geen spannende plekjes waar je adders kan zoeken of waar je ’s  avonds je cameravallen ophangt. Toeristen dus. Massa’s toeristen die de stranden en mooie baaitjes bevolken.

Dat laatste bleek natuurlijk te kloppen. Vooral Engelsen, Duitsers, Scandinaviers en Nederlanders. Maar ondanks het massatoerisme is Mallorca ook wel erg mooi. Het grillige Tramuntana gebergte is echt spectaculair mooi. Er broeden Monniksgieren en het is het gebied van de zeer zeldzamen Balearenpad (Alytes muletensis). Ook de woeste kustlijn is bijzonder. Hier vliegen Audouins meeuwen en Eleonora’s valken. en op sommige onbewoonde eilandjes langs de kust komt een bijzondere hagedis voor; de Balearen hagedis (Podarcis lilfordi).

aangepast aan extreme situaties

Ooit kwam de Balearenhagedis voor op Mallorca en Menorca. Nu zit die alleen nog op een 30 tal onbewoonde eilanden pal langs de twee hoofdeilanden en op de Cabreras. Waarom ze alleen nog maar op enkele onbewoonde eilanden zitten is niet helemaal duidelijk. Vermoed wordt dat ze de dupe zijn geworden van de introductie van slangen, katten e.d. Ze zitten in ieder geval al meer dan 1000 jaar niet meer op Mallorca.

Een goede bestemming om deze bijzondere dieren te zien is het eilandje Dragonera. Je kan er met de boot naar toe en is echt de moeite waard. Overal zitten balearenhagedissen. het gaat hier om enorme dichtheden.

Podarcis lilfordi gigliolii (het ondersoort van het eiland Dragonera)

Podarcis lilfordi’s van Dragonera

Maar wat zit er dan op het vaste land van Mallorca?

Nou eigenlijk niet veel. Eigenlijk alleen gekko’s. Een eiland vol prachtige stapelmuurtjes, rotsformaties maar geen muurhagedissen. Toch zijn er een paar plekken waar je hagedissen kan vinden. De Ibiza muurhagedis is op enkele plekken uitgezet. Maar toch is er ook een super klein plekje met Balearen hagedissen. Ze leven in de haven van Colonia de Sant Jordi. Eigenlijk gaat het om het kleine eilandje Frailes dat door de havenkade verbonden is met het vaste land. De dieren zouden van oorsprong behoren tot het ondersoort p. lilfordi jordinsi. Prachtige veelal melanistische dieren van de naastliggende eilanden Guardia en Montona.

Podarcis lilfordi jordinsi X kulihgae
De Ibiza muurhagedis (Podarcis pityusensis)
Ibiza muurhagedis (Podarcis pityusensis)