Top

Een zoetwaterduik in de Zrmanja rivier

Lukas Verboom kwam deze dobbelsteenslang (natrix tessellata) tegen tijdens een zoetwaterduik in de Zrmanja rivier in Kroatie. Het filmpje laat goed zien dat dobbelsteenslangen echte waterslangen zijn. Ze jagen onderwater op vis. Net als de ” landslangen” gebruiken ze onderwater hun gesleten tong, zoals te zien op de introfoto. Ook ’s avonds, in het donker, was de slang onder water actief. Naast de dobbelsteenslang zwommen er allerlei leuke visjes, waaronder de enige zoetwaterslijmvis van Europa (Salaria fluviatilis) en een endemische soort Knipowitschia, waarschijnlijk Knipowitschia mrakovcici. Helaas lukte het niet om van  de laatste soort een foto te maken.

De Zrmanja in de buurt van Zadar. (Ben Verboom)

Spectaculaire vissen zitten er ook! Hier de enige zoetwaterslijmvis van Europa (Salaria fluviatilis) (Lukas Verboom)
Salaria fluviatilis (Lukas Verboom)