Top

geen heikikkers maar veenkikkers

De heikikker (Rana arvalis) is een kikker die veel weg heeft van onze bekende alledaagse bruine kikker. Maar als je beter en vooral ook meer naar het dier kijkt dan ben je verkocht. Het is een prachtige kikker vaak met een lichte streep over de rug tot net voorbij de ogen. Ze bewegen anders dan bruine kikkers. Niet van die logge enigszins doelloze sprongen van de bruine kikker maar snelle gerichte duikende sprongen tussen de vegetatie. Ze zijn daarmee meer aangepast aan gebieden met lage vegetatie zoals veenweidegebieden.

Inmiddels zijn wij (Richard Slagboom en Arjan van der Lugt) echte heikikkerfanaten. We lopen al heel wat jaren langs slootjes, veenkades en wegbermen in de Alblasserwaard, Krimpenerwaard en de Lopikerwaard. Naast dat we willen weten waar de soort nu voorkomt zijn we ook erg geïnteresseerd in het gedrag van deze kikker. Als echte veenkikkergekken gaan we daar best ver in. Zo ontwikkelen we theorieën over loerende heikikkers en het typische afweergedrag.

Veenkikkers zijn langslapers

Maar naast deze theorieën doen we natuurlijk gewoon hardcore onderzoek. We lopen jaar in jaar uit slootjes af. We zijn erbij als de eerste heikikkers roepen, we houden trajecttellingen en gaan op zoek naar de eerste juveniele kikkertjes zo medio juli. Inmiddels hebben we vastgesteld dat heikikkers op veengrond veel later aan de voortplanting beginnen dan de heikikkers op de zandgronden. Het scheelt zo gemiddeld wel 2 tot 3 weken. Zo roepen de Zuid-Hollandse heikikkers zo rond eind maart begin april terwijl ze in het oostelijk deel van Nederland al eind februari naar de voortplantingswateren kunnen gaan.

jagende juveniele veenkikker

We zijn ook serieus in ons werk. De naam heikikker slaat nergens op. De dieren zijn veel meer gebonden aan veenvorming dan dat ze zo specifiek op heidegebieden zitten. Inmiddels weten we bijvoorbeeld dat laagveengebieden als de Alblasserwaard en de Lopikerwaard echte bolwerken zijn voor de heikikker. In onze omringende landen zijn ze consequenter. Daar hebben ze het over de moor frog of Moorfrosch. We vinden dan ook dat het tijd wordt om de naam te wijzigen en voortaan net als de Duitsers en de Engelen te spreken over veenkikker.

Oostelijk deel van de Krimpenerwaard de heikikker komt er in lage dichtheden voor

Op de radio: Vroege Vogels

Ons doel is dus een officiële naamsverandering. We gaan voor een kleine revolutie. We willen dat de naam heikikker verdwijnt en dat we in Nederland en België alleen nog maar praten over veenkikkers. Je moet dit natuurlijk voorzichtig aanpakken. Niet te snel van stapel lopen maar wel ons doel duidelijk in het vizier houden. Onze eerste stap was een bijdrage aan het radioprogramma Vroege vogels.

Richard Slagmolen en Arjan van der Lugt worden op locatie geïnterviewd voor het programma Vroege Vogels. Foto: Peter Paul Klapwijk

https://www.nporadio1.nl/vroege-vogels/onderwerpen/495878-zwijnen-leven-te-geisoleerd

Hierboven de geluidsopname. Een gouden greep. De uitzending was een groot succes. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat het niet klopt. Dat we echt moeten gaan voor veenkikker.


het gaat echt gebeuren! Hier bijvoorbeeld in Culemborg