Top

Jakhalzen op de steppe van Georgie

In het uiterste zuidoosten van Georgie ligt een fantastisch mooi steppegebied. Een landschap van uitgestrekte graslanden afgewisseld met grillige zandsteen richels, maar ook met diepe scheuren dwars door het landschap. Echt mooi wordt het als je richting het nationaal park Vasjlovani rijdt. Dan wordt het landschap pas echt onwerkelijk. Je kan je voorstellen dat hier nog luipaard (Panthera pardus) en gestreepte hyena (Hyaena hyaena) voorkomt. Natuurlijk was ons plan om naar Vasjlovani te gaan ookal wisten we dat we geen kans maakten op luipaard en gestreepte hyena.

Maar de eerste avond net buiten het gezellige plaatsje Dedoplistsqaro werd het toch spannend in de schemer zagen we tegen een helling een dier lopen. Het was al erg donker en leek wel een wolf!

dreigende lucht boven de steppe

De dag erna gelijk enkele cameravallen ophangen. Dat bleek een voltreffer te zijn. Wouw wolven! Maar bij nadere inspectie van de beelden werd het duidelijk dat het om jakhalzen ging. Natuurlijk ook heel vet.

Daarna reden we naar het zuiden. Dieper het steppelandschap in. Via een enorm hobbelig zandpad bereikten we een klein gehuchtje bij een stuwmeer. Eten konden we er niet maar er was wel een huis vrij war we konden overnachten. Gelukkig hadden we voldoende proviand mee.

een kilometerslange kloof dwars door het steppegebied

vooral ten zuiden van het het stuwmeer werd het spectaculair. een uitgestrekt landschap vrij vlak landschap waar een enorm aardscheur door heen meandert. Boven op de vlakte viel de groten hoeveelheid gaten, valpijpen of van waarschijnlijk hamsterachtigen. Helaas hebben we zie niet gezien. Wel werd duidelijk dat de gaten gebruikt worden door slangen.

Natuurlijk hebben we cameravallen gehangen in de enorme kloof. Daar moet dit natuurlijk die gestreepte hyena of luipaard. De dag erna hadden we alleen een vos.
toch wel grappig dat we dan weer een jakhals hebben vlak bij de stuwmeer. Dit dier kijkt wat verbaast naar de cameraval.