Top
De steppe van Georgie – Klooiplek.com
fade
4689
post-template-default,single,single-post,postid-4689,single-format-standard,cookies-not-set,eltd-core-1.1.2,eltd-boxed,flow-ver-1.5,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-animate-height,eltd-dark-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

De steppe van Georgie

Als je vanaf de hoofdstad Tbilisi gelijk naar het zuiden rijdt, verandert het landschap al bij het industriestadje Roestavi. De wat rommelige verpauperde buitenwijken van Tbilisi veranderen langzaam in agrarischland met rechte wegen en parallel daaraan een irrigatiekanalen. Gelijk wordt het dan ook spannend! we zagen er meerdere zwermen roze spreeuwen, vorkstaartplevieren en langs en kanaaltje dobbelsteenslangen (natrix tesselata) en een grote Blotched snake (Elaphe sauromates)

het steppe landschap bij de Azerbeidzjaanse grens

Wat verder richting de Azerbaijan verandert het landschap en kom je vanzelf in de eindeloze steppe. De weg parallel aan de Azerbeidzjaanse grens is landschappelijk erg mooi. langs de weg zien we overal zwartkopgorzen en kalander leeuweriken.

blotched snake (Elaphe sauromates)

de waarde van zoogdierholen

In het uiterst zuidoosten van Georgie ligt het nationaal park Vasjlovani. Het steppe landschap wordt hier afgewisseld met ruige zandsteenformaties en diepe kloven. Als je de steppe daar wat nader inspecteert dan valt op dat de steppe op veel plekken en gatenkaas is. Overal zie je gaten van zoogdieren. Relatief grote gaten ze doen wat denken aan valpijpen van hamsters. Maar naast knaagdieren blijken ze ook belangrijk te zijn voor reptielen in het kale steppe landaschap. We zagen een grote Schmidts Whip Snake (Dolichophis schmidti) in een gat en een vervellingshuid.

het leven rond zoogdiergaten

afgestroopte slangenhuid uit een valpijp

Vasjlovani

Via eindeloze hobbelige weggetjes vanuit het plaatsje Dedoplistsqaro kom je in het nationaal park Vasjlovani. Het grille landschap met ruige zandsteenformaties doet exotisch aan. Als je hier door heen rijdt dan voelt Euro echt ver weg. Hier kan je ook niet Europese dieren tegen komen zoals luipaard en gestreepte hyena. Je kan overnachten in het park. Wij hebben een nacht doorgebracht in een bouwvallig dorpje bij het stuwmeer ten zuiden van Dedoplistsqaro.

blunt nosed viper (macrovipera lebetina) komt algemeen voor op de steppe

blunt nosed viper (macrovipera lebetina)

Eremias velox een super snelle steppe hagedis

Mauremyse caspica bij het stuwmeer