Top

De steppe van Georgie

Als je vanaf de hoofdstad Tbilisi gelijk naar het zuiden rijdt, verandert het landschap al bij het industriestadje Roestavi. De wat rommelige verpauperde buitenwijken van Tbilisi veranderen langzaam in agrarischland met rechte wegen en parallel daaraan een irrigatiekanalen. Gelijk wordt het dan ook spannend! we zagen er meerdere zwermen roze spreeuwen, vorkstaartplevieren en langs en kanaaltje dobbelsteenslangen (natrix tesselata) en een grote Blotched snake (Elaphe sauromates)

Onze weg vlak langs de grens met Azerbeidzjan
Een blik op Azerbeidzjan

Wat verder richting de Azerbaijan verandert het landschap en kom je vanzelf in de eindeloze steppe. De weg parallel aan de Azerbeidzjaanse grens is landschappelijk erg mooi. langs de weg zien we overal zwartkopgorzen en kalander leeuweriken.

blotched snake (Elaphe sauromates)

de waarde van zoogdierholen

In het uiterst zuidoosten van Georgie ligt het nationaal park Vasjlovani. Het steppe landschap wordt hier afgewisseld met ruige zandsteenformaties en diepe kloven. Als je de steppe daar wat nader inspecteert dan valt op dat de steppe op veel plekken en gatenkaas is. Overal zie je gaten van zoogdieren. Relatief grote gaten ze doen wat denken aan valpijpen van hamsters. Maar naast knaagdieren blijken ze ook belangrijk te zijn voor reptielen in het kale steppe landaschap. We zagen een grote Schmidts Whip Snake (Dolichophis schmidti) in een gat en meerdere vervellingshuiden.

het leven rond zoogdiergaten
De zoogdiergaten zijn belangrijk voor slangen. Meerdere keren zagen we er vervellingshuiden en een keer zagen we een grote Smidts whip Snake in een gat

Vasjlovani

Via eindeloze hobbelige weggetjes vanuit het plaatsje Dedoplistsqaro kom je in het nationaal park Vasjlovani. Het grille landschap met ruige zandsteenformaties doet exotisch aan. Als je hier door heen rijdt dan voelt Euro echt ver weg. Hier kan je ook niet Europese dieren tegen komen zoals luipaard en gestreepte hyena. Je kan overnachten in het park. Wij hebben een nacht doorgebracht in een bouwvallig dorpje bij het stuwmeer ten zuiden van Dedoplistsqaro.

Kathedralen van zandsteen
En overal zagen we distelvlinders. Door heel Georgie trouwens. Er moet wel sprake geweest zijn van een massale trek. Overal zitten ze op struiken.
Op de zandsteenrichels zagen we meerder Caucasian Agama’s (Laudakia caucasia)
Een jonge Schneider’s skink (Eumeces Schneiderii). Een leuke waarneming wij hadden deze soort hier niet verwacht

blund-nosed viper (macrovipera lebetina) komt hier algemeen voor.

Eremias velox is een supersnel steppehagedisje.
De Kaspische beekschildpadden (Mauremys caspica) zaten in een grote waterbak bij het stuwmeer.