Top

De Pyreneeën beekkikker

In de zomer van 2019 verblijf ik (Arjan van der Lugt) met mijn familie in de vallei van Anso in de Spaanse Pyreneeën. We hadden een leuk hotelletjes in het prachtige bergdorpje Anso. Naast mooie wandelingen maken was ik ook geïnteresseerd in een klein bruin kikkertje dat voorkomt in zuurstofrijke bergstroompjes. De Pyreneeën beekkikker (Rana pyrenaica) is pas in 1993 door een Spaanse bioloog ontdekt in dit deel van de Spaanse Pyreneeën.

het dorpje Anso

Eigenlijk toch wel enorm vreemd dat niet eerder gezocht is naar de bruine kikker. Het kikkertje valt nog niet zo zeer op. Het is een stuk kleiner dan de bruine kikker. Wat egaal van kleur met opvallende kleine trommelvliezen. Wat echt opvalt zijn de kikkervisjes. Ze zijn zwart. Net als die van de gewone pad maar ze hebben een enorme brede staartzoom met kleine witte vlekjes. Ze zou toch verwachten dat biologen deze kikkervisjes al eerder probeerden te determineren. Ze zijn ook echt dominant aanwezig in berkstroompjes boven in de vallei van Anso

rana pyrenaica
volwassen Rana Pyrenaeca

De larven hebben een opvallende brede staartzoom met kleine witte vlekjes.