Top

Rondhangen op een bruggetje

De eerste keer dat Bart Siebelink en ik de Virionregio bezochten was 23 jaar geleden. Het was in 1996 en ik kreeg van Bart een weekendje Olloy sur Virion als afstudeerkado. Op de camping ’s avonds begonnen we met het afstruinen van toilethokken. Nachtvlinders zaten rond tlverlichting. ’s ochtend zagen we alle slangensoorten rond de camping en we begonnen interesse te krijgen in de inheemse dagvlinders. Wat een fantastisch gebied! Daarna zijn we nog vaak naar ons gebiedje gegaan. Vrijdags na het werk vertrekken en je daarna gelukkig voelen met een zaklamp op zoek naar nachtvlinder op het vrouwentoilet. En we wisten het zeker: de Viroinval is het mooiste gebiedje van België. Aan de zuidkant van het riviertje de Virion bevindt zich het grote donkere Ardennerwoud en aan de noordkant loop je op de vriendelijke kalkgraslandhellingen. Hier zit alles!

het donkere Ardennerwoud
’s nachts in het bos op zoek naar vuursalamanders en wilde katten

Alle reden dus om na al die jaren weer eens naar ons favoriete gebiedje te gaan. Waar we voorheen gelijk naar een lekkere reptielen plek zouden rijden, bleven we dit keer hangen op een bruggetje in het plaatsje Nismes. In het heldere water zagen we opvallend veel soorten vissen. Een grote groep kopvoorns (Squalius cephalus) met enkele windes (Leuciscus dus) “gingen” in de stroming. Iets verder zagen we een groep vlagzalmen (Thymallus thymallus) hangen. Zo nu een dan kwam er een barbeel (Barbus barbus) langs zwemmen en als het licht goed viel konden we groepjes Elritsen (Phoxinus phoxinus) onderscheiden. Wat een enorm tof riviertje is dat die Virion. En wat leuk om na al die jaren weer hele nieuwe klooiplekken te ontdekken in ons gebiedje.

kopvoorn (Squalius cephalus)

groepjes kopvoorn (Squalius cephalus) met winde (Leuciscus idus)
vlagzalmen (Thymallus thymallus)