Top

Pareltjes in een poldersloot

Na de kerstdagen is het echt heerlijk om met een laag zonnetje de polders in te gaan. De structuur van de veenweide polders komt dan extra goed uit en bovendien is het er een stuk rustiger dan de duinen of de plaatselijke bossen. Daar loopt iedereen om alle kerstcalorieën te verbranden. Wij (Bart en Arjan) kozen ervoor om weer eens lekker ouderwets te vissen in een van de oudste polders van Nederland: de polder Arkemheen ten oosten van Bunschoten-Spakenburg. Gewapend met stevige schepnetten, camera en een cuvet zijn we gelijk aan de slag gegaan. De eerste stop op een polderweggetje was gelijk raak! In de bagger van onze netten zat: marmergrondel, baars, tiendoornige stekelbaars, zeelt, kroeskarper, kleine modderkruiper en toch blankvoorn (we hoopten even op roofblei). En als je dan die visjes zo rustig bekijkt in het cuvetje dan realiseer je je dat we toch echt pareltjes van vissen hebben in onze troebele veenpolder sloten

dit kleine zeeltje heeft Bart uit de bagger van zijn net gepeuterd. Wow! wat is die mooi!
Polder Arkemheen is een van de oudste polders van Nederland. Ontstaan in 1352 en nooit herverkaveld. Naast leuk visjes zitten er veel soorten weidevogels
In het schepnet vallen bittervoorntjes op door de relatief grote schubben en de enigszins paarse gloed. In onze cuvet hebben de schubben eerder een roze gloed.
en klein kroeskarpertje.
kleine modderkruiper
super klein zeeltje. het diertje is haast nog doorzichtig.
De marmergrondel is een uitheemse soort die inmiddels zowel in elke poldersloot zit. Opvallend is borstvin die vergroeid is tot een zuignap en de twee buisvormige neusopeningen
We hebben tot in de schemer gevist. Lastig determineren maar helaas toch gewoon een blankvoorn. We hoopten even op een kleine roofblei