
Borjomi en Abastumani
Midden in Georgie ligt het natuurpark Borjomi-Kharagauli. Het is een van de grootste natuurparten van Europa. Tenminste als we Georgie tot Europa kunnen rekenen. Wat betreft de Georgischer zeker wel naast hun mooie vlag met rode kruisjes wappert eigenlijk altijd de Europese vlag. Borjomi-Knaragauli is 760 km2 groot en omvat ongeveer 1 % van het landoppervlakte.
Wij zijn twee keer in dit mooie gebied geweest. Een keer met een groep Amenen in 2012 en later op eigen houtje in 2019. Vanuit de hoogvlaktes van Armenie valt gelijk op dat je in een bosrijke omgeving komt met riviertjes en rotsformaties. Het moet wat denken aan “onze” Ardennen maar dan ruiger. Verkeer en dorpjes liggen langs de toegangswegen rond Borjomi en Abastumani . Eenmaal in de wouden zie je en hoor je niemand.





Maar eenmaal van de doorgaande wegen kom je echt in de wildernis. Mooie gemende bossen, begroeide valleien en prachtige rotsformaties. Naast groot wild zijn hier bijzonder caucasussoorten te vinden zoals: Transcaucasian sandviper (Vipera transcaucasiana), Caucasian parsley frog (Pelodytes caucasicus) en Caucasian salamander (Mertensiella caucasica). De adder hebben we op enkele plekken gevonden vlakbij het Abastumani. Voor de amfibieën hebben we gezocht in een prachtig bos iets ten noorden van Borjomi. We zijn er alleen overdag geweest. De Rangers vonden het prima om enkele uren met onze auto door het bos te rijden. Helaas was het toch erg lastig om hier ’s nachts te komen. Natuurlijk wel de beste tijd om amfibieën de scoren.







