Top

Borjomi en Abastumani

Midden in Georgie ligt het natuurpark Borjomi-Kharagauli. Het is een van de grootste natuurparten van Europa. Tenminste als we Georgie tot Europa kunnen rekenen. Wat betreft de Georgischer zeker wel naast hun mooie vlag met rode kruisjes wappert eigenlijk altijd de Europese vlag. Borjomi-Knaragauli is 760 km2 groot en omvat ongeveer 1 % van het landoppervlakte.

Wij zijn twee keer in dit mooie gebied geweest. Een keer met een groep Amenen in 2012 en later op eigen houtje in 2019. Vanuit de hoogvlaktes van Armenie valt gelijk op dat je in een bosrijke omgeving komt met riviertjes en rotsformaties. Het moet wat denken aan “onze” Ardennen maar dan ruiger. Verkeer en dorpjes liggen langs de toegangswegen rond Borjomi en Abastumani . Eenmaal in de wouden zie je en hoor je niemand.

Vanuit het oosten van Georgie rijden we richting Borjomi. Het is hier duidelijk vochtiger en groener.
De weg naar Abastumani. Hier zie je overal de gele buizen van de waterleiding langs de weg
veel vergane glorie in Abastumani. In de tijden van de Sovjet Unie was het een luxe kuuroord.
prachtige monumentale panden staan op instorten. Opknappen gebeurt niet er wordt gewoon tussen deze panden gebouwd.
Je woont er wel schitterend midden in de natuur

Maar eenmaal van de doorgaande wegen kom je echt in de wildernis. Mooie gemende bossen, begroeide valleien en prachtige rotsformaties. Naast groot wild zijn hier bijzonder caucasussoorten te vinden zoals: Transcaucasian sandviper (Vipera transcaucasiana), Caucasian parsley frog (Pelodytes caucasicus) en Caucasian salamander (Mertensiella caucasica). De adder hebben we op enkele plekken gevonden vlakbij het Abastumani. Voor de amfibieën hebben we gezocht in een prachtig bos iets ten noorden van Borjomi. We zijn er alleen overdag geweest. De Rangers vonden het prima om enkele uren met onze auto door het bos te rijden. Helaas was het toch erg lastig om hier ’s nachts te komen. Natuurlijk wel de beste tijd om amfibieën de scoren.

een poel vlak langs de weg in het bos. Natuurlijk gelijk stoppen. Hier zagen we: Northern banded Newt (Omnatotriton ophryticus), juveniele Caucasian parsley frog (Pelodytes caucasicus), Caucasian toad (Bufo verrucosissimus), grass shake (Natrix natrix) and Derjurgin’s Lizard (Darevskia derjurgini). Iets verderop bij een meer open stuk zagen we twee Ajarian lizards (Darevskia mixta). Helaas hebben we geen foto’s van die mixta’s.
Derjurgin’s Lizard (Darevskia derjurginie) is een echte boshagedis. Een bodem bewoner. heeft wat weg van onze levendbarende hagedis
Overdag is de Caucasian parsley frog eigenlijk gewoon niet te vinden. Maar bij de poel zagen we wel uitsluipende larven. De type structuur van lijsten is al goed zichtbaar.
Als heikikkerfanaat ben ik helemaal weg deze prachtige bruine kikkersoort. Dit is de Caucasus frog (Rana macrocnemis) een prachtig dier en eigenlijk heeft hij ook wel iets weg van een heikikker met lange poten. Beetje Rana a. wolterstorffi.
een boomkikker met een keurige schoolslag
Transcaucasian sand viper (Vipera transcaucasiana)
close van de kop
een juveniel dier.
De Transcaucasian ratsnake (Zamenis hohenackeri)
Natuurlijk hebben we nog een nachtje cameravallen opgehangen. een steenmarter met een wel erg donkere snuit.