Top

De hoge Kaukasus Kazbegi

Zo’n beetje op de Russische grens ligt mount Kazbeg met een hoogte van 5047 meter. Kazbeg is een uitgedoofde vulkaan met een duidelijke conische vorm. Een allesbepalende berg die je niet kan missen als je aankomt bij het grensplaatsje Stepantsminda. Vanaf Tiblisii is het naar het noorden rijden. het is kilometers lang geleidelijk klimmen totdat je een pas van ongeveer 2300 meter passeert. dan is het nog een kleine afdeling en je bent er. Stapantsminda oftewel Kazbegi is een gek druk transitplaatsje. Veel verkeer van en vanuit Rusland verder opvallend veel Chinese toeristen. Blijkbaar is Kazbegi en het beroemde Gergeti klooster een gewilde bestemming. Wij kwamen er voor een bijzonder addertje. op de hellingen rond het klooster zou Dinnik’s viper (vipera dinniki) algemeen voorkomen. Collega’s liefhebbers vonden ze hier gelijk en ook veel. En dan zul je het net zien. Wij vinden ze niet! Hoe is het mogelijk! Wij hebben een enorme reputatie en kunnen het eigenlijk niet maken om zonder vipera dinniki thuis te komen. De weersomstandigheden leken ons prima we hebben drie keer grondig het gebied doorzocht. We zijn systematisch te werk gegaan, we hebben afspraken gemaakt en taken verdeeld. Sommige van ons hebben ook op de meest schuine helingen gezocht. We hebben elkaar de waarheid verteld maar dat addertje hebben de dus gewoon niet gevonden. Wel zagen we gladde slangen, darevskia’s en hazelwormen. We kunnen echt wel zoeken daar kan het niet aan liggen.

Ondanks de teleurstelling hebben we wel genoten van de mooie vergezichten, de prachtige vegetatie en ook hier weer op grote hoogte een massale trek van distelvlinders.

mount Kazbeg. Wij lopen hier op ongeveer 2300 meter
De moed zakt in onze schoenen. Waar zitten die adders!
Als leider probeer je van alles
En natuurlijk heb je dan maar oog voor bloemen. Bijvoorbeeld deze soort kievietsbloem
mannetje darevskia caucasica
en het vrouwtje
Merkwaardig genoeg waren de mannetjes veel feller gekleurd op de pas wat ten zuiden van Kazbegi. Dergelijke fel getekende dieren hebben we niet bij het klooster gezien
een dikke hazelworm met opvallende grote blauwe vlekken