Top

Vissen bij een kerncentrale

Bij Borssele staat momenteel de enige energie opwekkende kerncentrale van Nederland. De kerncentrale ligt pal aan de Westerschelde en het zoute zeewater wordt gebruikt om het reactorsysteem te koelen. Bij de centrale bevindt zich dan ook een grote inlaat voor zeewater en een uitlaat. Naast de grote hoofduitlaat is er ook een kleine uitlaat. Een buis waar constant water uitstroomt richting de Westerschelde. Hier moet je dus wezen. Hier is het bijzonder. Je kan er zo hoorden we veel vissen vangen waaronder leuke soorten als zeepaardjes, zeekatten maar ook bijvoorbeeld de snotolf. Echt vissen is het eigenlijk niet. Het is gewoon je net onder de uitlaat houden en kijken wat je hebt.

De Westerschelde dijk bij Borssele
Kleine zilverreigers hebben het goed bij het afwater kanaal

Helaas is het wel een trieste gebeurtenis. Veel vissen overleven de tocht langs het reactorsysteem helaas niet.

Toen we aankwamen bij de uitlaat zagen we gelijk al een groep van ongeveer 14 kleine zilverreigers. Ze stonden pal bij de uitlaat en hadden daar natuurlijk een perfecte visstek.

Richard en Saskia aan het werk. Op de achtergrond de kerncentrale van Borssele

We hebben ongeveer 2 uur gevist en hebben 12 vissoorten gevangen. Ik denk dat we in de 2 uur ongeveer 400 vissen hebben gevangen. Het merendeel was beschadigd, aangeslagen. Grotere vissen waren vooral kapot of dood. Alleen kleinere soorten leken soms zonder problemen uit het koelwatersysteem te komen. Als je vervolgens weet dat de kerncentrale dag en nacht draait en kan je je voorstellen hoeveel vissen aangezogen worden en het niet overleven.

De volgende vissoorten hebben we gevangen

 • Dikkopje (geregeld)
 • Diklipharder (enkele)
 • Driedoorn stekelbaars (enkele)
 • Glasgrondel (geregeld)
 • Grote zeenaald (een dier)
 • Haring (veel)
 • Koornaarvis (zeer veel)
 • Lozano’s grondel (geregeld)
 • Schar (een dier)
 • Spiering (veel)
 • Zandspiering (een dier)
 • Zeebaars (enkele)
Zandspiering (Ammodytes tobianus)
Spiering (Osmerus eperlanus)
Haring (Clupea harengus)
Koornaarvis (Atherina presbyter)
diklipharder (Chelon labrosus)
Glasgrondel (Aphia minuta)
dode haring
Dikkopje (Pomatoschistus minutus)
Schar (limanda limanda)