
Belgie is open!
Begin juni 2020 was dit dus serieus nieuws. Na maanden van een intelligente lockdown in eigen land werden opeens de wegversperringen tussen Nederland en België opgeheven. We hadden inmiddels wel wat genoeg van de natuur in onze achtertuinen. De heuvels, stromende beken, de uitgestrekte donkere bossen en rotsformaties waren opeens binnen handbereik.
Een kwestie van snel schakelen even niet moeilijk doen. Thuis een goed gesprek voeren en voordat we het wisten zaten we in een prachtige oude watermolen in de buurt van Doische vlakbij ons favoriete gebiedje in België: de Viroinval.




nieuwe gebiedjes ontdekken
Vanaf 1996 komen we zeer geregeld in dit dit deel van België. We kennen de Viroinregio goed. Je hebt er leuke groeves, kalkgrasland hellingen, mooie heldere riviertjes en het donkere uitgestrekte woud. Als we eenmaal in het gebied zijn, kunnen we het nooit laten om gelijk naar onze megaklooiplekken te gaan. De druk van gave soorten is erg groot. Zouden die dikke leigrijze ringslangen nog op het plateautje in het bos zitten? en als we een beetje opschieten maken we misschien nog kans op een adder bij Vierves. Zo gaat het eigenlijk altijd! en we vinden het ook prima maar dit keer was echt anders. We hadden hadden thuis al zo vaak met googlemaps de omgeving gescand dat we inmiddels ook echt nieuwsgierig waren naar wat gebiedjes rond de Viroinval.
Dus de eerste dag lekker naar onze vertrouwde plekken en daarna op zoek naar nieuwe plekjes rond Doische, Givet en zelfs een stukje verder in Frankrijk.












Puntje Frankrijk
Met de meanderende Maas mee vreet Frankrijk hier nog een stuk Belgie in. Dit puntje Frankrijk bestaat vooral uit dichte bossen met soms nog kleine stukjes hoogveen, stijle maashellingen en in het noorden het vestingstadje Givet. Eigenlijk ligt Givet maar op enkele kilometers van de Viroinval. Rond Givet is het meer open, er zijn kalkgraslandhellingen, spectaculaire forten en oude groeves en rommelhoekjes. Allemaal mooie klooiplekken en wij zijn er nooit eerder geweest. Ook hier zagen we adder, ringslang, gladde slang, hazelworm en muurhagedis. Maar naast reptielen zagen we ook veel leuke planten en insecten. Bart zag een mannetje hottentottenvilla.





Naast dieren zoeken, zijn leiderschap en vriendschap belangrijke zaken waar we aandacht aan besteden




Ben en Ronald samen in gesprek. Ze dragen beiden dit keer een opvallend petje
En nu nog een aspisadder
Na de eerste twee dagen hadden we alle interessante soorten al gezien. We zagen adders, gladde slangen en ringslangen op nieuwe klooiplekken. We hadden vuursalamanders s avonds en we zagen vele soorten bijzondere vlinders en hommels. Je zit dan in een winning mood en je wordt dan misschien wat overmoedig. Op een kleine 2 uur rijden zou in Frankrijk een van de noordelijkste vindplaatsen liggen van aspisadder. Via googlemaps zagen we al dat de locatie een mooie kalkhelling was langs de Maas. Naast mogelijk aspisadder zit er dan zeker meer dus de keuze was snel gemaakt.
Helaas hebben we geen aspisadder gevonden. Wel een zandhagedis, veel orchideeën en vlinders.