Top

Obsidentify zegt spitsschubige parasolzwam

Hier begon het mee. Ik fotografeerde bovenstaande paddenstoel in mijn tuin en voor de grap zette ik hem op waarneming.nl. Gewoon eens kijken wat er gebeurt. Tot mijn verrassing was het algoritme van waarneming.nl behoorlijk zeker van zijn zaak. 91% kans op een spitsschubige parasolzwam. Ik pakte mijn paddenstoelenboek om die spitsschubige jongen eens op te zoeken. En verdomd de kenmerken kloppen. Het blijkt een vrij algemene paddenstoel te zijn op humusrijke bodem maar ongenietbaar wegens onaangename geur.

Opeens keek ik heel anders naar mijn dikke taaie paddenstoelenboek. Als ik door het boek bladerde werd ik altijd tureluurs van al die duizenden soorten paddenstoelen die vaak erg op elkaar lijken. Gewoon geen beginnen aan. gekkenwerk! Maar met dat algoritme Obsidentify werd opeens het boek toegankelijker. Door foto’s te plaatsen op waarneming.nl kreeg ik vrij snel grip op de verschillende groepen paddenstoelen.

Oorzwammetjes op een dode tak

Het was oktober 2020 en Nederland gleed weer langzaam in een lock down. ook in de natuur werd het stil. Bij Waarder langs mijn favoriete veenkade zag ik nog enkele heikikkers maar vooral veel paddenstoelen. Met het succes van die spitsschubbige parasolzwam werd ik nieuwsgierig. Zou het me lukken al die paddenstoelen op naam te brengen?

De kade bij Waarder is supermooi en erg rustig en natuurlijk volop paddenstoelen
Opeens lagen er verschillende toverballen tussen het afgevallen blad. Een week later stonden er grote vliegenzwammen
Met deze ’toverballetjes’ had obsidentify veel moeite. De voorspelling is: Gewone zwavelkop 27,9%, anders esdoornwesp of lensgalwesp.
dit zijn gewone zwavelkoppen met op de voorgrond een honingzwam
ook piepen er groenige paddenstoelen op tussen de dorre bladeren. Dit is de valse kopergroenrzwam

Na enkele bezoeken aan de kade herkende ik vrij snel de opvallende soorten zoals: gewone zwavelkop, vliegenzwam, parelamaniet, elfenschermpje, nevelzwam, en roodbruine ridderzwam. Lastiger zijn de russela’s. Als groep goed te herkennen aan de stevige breekbare steel maar dan wordt het lastig. Ook voor obsidentidy. Op de berkenressula na hebben ze hier op de kade allemaal een opvallende roodpaarse hoed met een spierwitte steel en lamellen. En dan zit je dus weer te bladeren in je boekje. Is het nu een broze russula, een zwartpurperen rusella, een braakrussela, of toch een een smakelijke rusella? Volgens jaar ga ik het mysterie van de rusella’s eens oplossen. Een goede neus schijnt te helpen.

honingzwammen zie je overal langs de kade. Ze komen fris geel uit de grond verkleuren snel naar onopvallend bruin
Deze merkwaardig gevormde roze stinkzwam lijkt wel uit een reptielenei te komen.
witte koraalzwam
gele knotszwam
Waarschijnlijk is dit Spaander Franjehoed. Deze soort kan massaal voorkomen op houtsnippers

En op den duur hebben die paddenstoelen je gewoon te pakken. Ik zag ze opeens overal. En dat werd niet altijd in dank afgenomen. Een gezellige wandeling maken was best lastig. Je concentreren op het gesprek en gelijkertijd de berm en bomen afzoeken. Want opeens waren oude stronken en takken ook interessant geworden. Daar zaten allerlei toffe soorten zoals kogelzwammen en de trilzwamen. Vooral die trilzwammen zijn fascinerend. Hoe komen toch die gekke gelatine kwakjes op die takken terecht? Natuurlijk heb ik vooral ook gezellig door gewandeld; je gaat niet elk kwakje fotograferen.

gele trilzwam
klontjestrilzwam